PSBK Het Enneagram en zijn Egofixaties

Conceptueel

 1. Psychosociale basiskennis is een onderdeel van de jaarlijkse nascholing voor de HBO therapeut. Deze cursus is erop gericht om een afgebakend deel van de PSBK, in dit geval de Egofixaties uit te leggen en de relaties t.o.v. elkaar weer te geven.
 2. Doel van deze E-Learning module is de therapeut een opfris te geven van de reeds verworven kennis van het Enneagram en psycho-pathologieën.
 3. In deze cursus wordt het Enneagram verbonden met het Ego en de gerelateerde fixaties waar mensen in vast kunnen lopen. Door deze verbinding te leggen slaagt men erin om, op welk niveau de cliënt zich ook bevindt, van stabiel-gezond tot en met instabiel-ziek, tools aan te bieden om zonder hem te labelen, via fijne strategieën inzicht en hulpmiddelen aan te rijken.
 4. Doelgroep en instroomniveau: De HBO afgestudeerde therapeut die vakgerichte en PSBK bij/nascholingen dient te volgen en geïnteresseerd is in het gebruiken van de kennis die het Enneagram daarin biedt.

Contextueel

 1. De cursus wordt in de vorm van Blended Learning aangeboden.  Hiertoe ontvangt de aanvragende therapeut, na betaling van de module, een toegang tot een besloten website ( inlog en password uniek). Het lesmateriaal wordt aangeboden in de vorm van video lessen ondersteund door een PowerPoint en een syllabus in pdf. De toegang tot deze E-Learning les in onbeperkt en kan op elk willekeurig moment en plek bereikt worden.
 2. Na het afsluiten van de cursus-module volgt een evaluatieformulier met een vragen die beantwoord en ingestuurd moeten worden. Na evaluatie door de docent volgt dan, bij voldoende behaald, een deelname certificaat
 3. De tijdsinvestering is als volgt:
 • 8 uren volgen video lessen
 • 2 uren lezen en afsluitende vragen inleveren
 1. In de E-Learning modules wordt gebruik gemaakt van visuele presentatiemiddelen zoals PowerPoint en filmmateriaal waarbij gestreefd wordt naar zo veel mogelijk actieve deelname door gebruiksvoorbeelden en het uitnodigen van integratie van deze kennis in eigen therapievorm(en)

Verder wordt aan het eind door de evaluatievragen de kennis en kunde getest.

Contentueel

Inhoud van de lesstof:

Inleiding; Terugblik op de eerdere Cursus (Enneagram en DSMV)

Les 1 tm 9:

Aan bod komen de 9 Enneagram types, gaan we de verdieping in over de kennis van deze types, hun karakterstructuren en de Psychodynamiek erachter.

Eindtermen:

Na het volgen van deze cursus is de student in staat om:

De verbinding te maken tussen de verschillende mens typen uit het Ennegram, hun karakterstructuren en de psychodynamiek achter deze types.

Door deze verbinding te leggen slaagt men erin om een dieper niveau te kunnen schakelen waar de cliënt zich bevindt, tools aan te bieden om zonder labelen, via fijne strategieën inzicht en hulpmiddelen aan te rijken.
Het gaat erom voor de therapeut zelf en zijn cliënt veranderingsprocessen te zien (h)erkennen en toe te passen waardoor deze blijvend en daardoor ongekend zullen zijn.

Hierin zij de volgende HBO kerncompetenties van toepassing:

 1. De student is staat om de Psycho Sociale Basiskennis omtrent het in het inschatten van menstype en zijn reactie(s) toe te passen:
 • In zijn/haar behandeling
 • In zijn uitleg naar cliënt omtrent de klachten en de uit te voeren behandeling
 • In het begeleiden van de client naar veranderprocessen die blijvend zijn
 1. De student is in staat om relatie tussen de menstypen te zien, herkennen en daar adequaat op te reageren en eventueel een behandeling daarop aan te passen echter dit op een dieper niveau dan in de eerdere cursus Enneagram in relatie tot DSM V.

Deze cursus is een waardevolle bijscholing PSBK, zeker gezien de eindopdrachten die ook een stuk inzicht vragen van de therapeut in, niet alleen de cliënt, maar ook zichzelf!

PSBK Het Enneagram en zijn Egofixaties

€129,50

 • Studiebelasting 9 uur
 • KTNO nummer K13225
 • Na het aanmelden en ontvangst van de betaling wordt u direct doorverwezen naar de cursus en kunt u direct aan de slag. U kunt de cursus aanschaffen via onderstaande button.
Aanmelden voor deze cursus