MBK Immuunsysteem en infecties

Conceptueel

1. De kennis van de werking van het immuunsysteem en wat er gebeurd bij infecties is een basiskennis voor elke therapeutische inzet die gebruikt kan worden om de gezondheidstoestand van de mens te verbeteren en/of een andere toegepaste therapie te ondersteunen.

2. Natuurgeneeskundige therapeuten kunnen deze kennis van gezondheidsondersteuning los of geïntegreerd toepassen. Deze scholing is gericht op de HBO natuurgeneeskundig therapeut die zich wil nascholen en zijn kennis up to date wil houden.

3. De cursus gaat in op de fysieke reacties binnen het lichaam bij een infectie, met als basis de algemene kennis van het immuunsysteem.

4. Doelgroep en instroomniveau: De HBO afgestudeerde therapeut die bij/nascholingen dient te volgen.

Contextueel

1. De cursus wordt in de vorm van E-Learning aangeboden. Hiertoe ontvangt de aanvragende therapeut, na betaling van de module, eentoegang tot een besloten website (inlog en password uniek). Het lesmateriaal wordt aangeboden in de vorm van video lessen die worden ondersteund door een PowerPoint, een syllabus in pdf en bijlagen (studies en ander ondersteunend materiaal). De toegang tot deze E-Learning les in onbeperkt en kan op elk willekeurig moment en plek digitaal bereikt worden.

2. Na het afsluiten van de cursus-module volgt een kennis check d.m.v. 10 vragen die beantwoord en ingestuurd moeten worden. Na evaluatie door de docent volgt dan, bij het behalen van een voldoende, een deelname certificaat.

3. De tijdsinvestering is als volgt:

 • 3 uren volgen video lessen en voorbereiden opdrachten
 • 1 uur zelfstudie (nalezen, vragen beantwoorden en insturen)

4. In de E-Learning modules wordt gebruik gemaakt van visuele presentatiemiddelen zoals PowerPoint en filmmateriaal waarbij gestreefd wordt naar zo veel mogelijk actieve deelname door gebruiksvoorbeelden en het uitnodigen van integratie van deze kennis in eigen therapievorm(en). Verder wordt aan het eind, door de vragen te beantwoorden, de kennis en kunde getest.

Contentueel

1. De inhoud:
De cursus is een onderdeel van een serie E-learning cursussen als nascholing op het gebied MBK voor de HBO Natuurgeneeskundige. Deze cursus gaat over de het Immuunsysteem in het algemeen, de weerstand van het lichaam, waar de knelpunten zitten en hoe je bij een verstoord immuunsysteem kunt bijsturen als therapeut.

2. De leerdoelen van deze scholing:

Na het volgen van de cursus is de student in staat om:

 • Problemen binnen het immuunsysteem eerder te herkennen.
 • Te analyseren waar eventueel in processen bijgestuurd kan worden naar eigen therapeutisch inzicht
 • Behandelprotocollen toe te passen of zelf op te stellen

Heeft de cursist voldoende inzicht in:

 • De processen van het immuunsysteem
 • De rode vlaggen te herkennen
 • Het ontstaan van bepaalde ziektebeelden als gevolg van een disbalans in de immuunreacties
 • Het toepassen van ondersteunende stoffen bij pathologie voorbeelden

De cursus “Immuunsysteem en infecties” bevat de volgende kerncompetenties:

I. Brede Professionalisering

I.1 De student beschikt over de relevante kennis teneinde verantwoorde praktische toepasbaarheid van sturingsmogelijkheden om het immuunsysteem te verbeteren. Deze zijn door hun brede toepasbaarheid binnen vele disciplines bruikbaar.

II. Multidisciplinaire Integratie

II.1 De student leert de aangeboden leerstof onafhankelijk van de eigen discipline te gebruiken en te integreren. De cursus is erop gericht dit te integreren door toepassingen in casuïstiek.

III. Toepassing van de Wetenschap

III.1 Tijdens de cursus wordt aan de hand van casusmateriaal vanuit de praktijk herkenning van de geleerde stof gevraagd.III.2 De theorieën en inzichten worden aan het eind van de cursus middels praktische vraagstelling aan de orde gesteld. (Afsluitende vragen)

IV. Transfer en brede inzetbaarheid

IV.1. De cursist laat middels het toepassen van het geleerde in oefenopdrachten zien dat hij/zij de geleerde kennis beheerst.

MBK Immuunsysteem en infecties

€64,95

 • 1 studiepunt
 • 4 SBU vakgericht
 • 3 SBU medisch
 • 1 Orthomoleculair
 • KTNO nummer K11831
 • Na het aanmelden en ontvangst van de betaling wordt u direct doorverwezen naar de cursus en kunt u direct aan de slag. U kunt de cursus aanschaffen via onderstaande button.
Aanmelden voor deze cursus